
За останні роки ми звикли робити покупки в супермаркетах: це дійсно зручно. Але, щоб купити гарне сало — краще все-таки піти на ринок.
На будь-якому ринку завжди є кілька продавців, що торгують цим делікатесом. Тому там завжди є можливість спробувати, порівняти і вибрати найсмачніше та якісне сало.
Розповідаю, як це зробити
Насамперед — не соромтеся запитувати. Навіть якщо ви прийшли купити всього 200 грамів, сумлінному продавцю приховувати нічого і він охоче відповість на будь-які питання. Ви можете:
Попросити показати довідку або відмітку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи цього ринку. Будь-яка м'ясна продукція проходить обов'язкову перевірку і у продавця на руках має бути відповідний висновок.
Сміливо запитувати про свіжість і просити пробувати.
Запитати чим годували свинку. В ідеалі — знайти фермера, який годує свиней не тільки комбікормом, а й звичайними продуктами. У нас в селах свинкам дають картопляні очистки, кукурудзу, буряк, сироватку. При такому вигодовуванні м'ясо і сало виходять смачнішими.
Наступний етап — візуальна оцінка
Сало сіре, жовте, з кров'ю — не годяться, його навіть пробувати не варто! Свіже сало має бути або просто білим, або з ніжно-рожевим відтінком. Ось таке сало прискіпливо оглядаємо далі.
Треба перевірити сало на м'якість — просто натисніть на сало пальцем. Воно має бути пружним, але не "дубовим". Або попросіть продавця проткнути його ножем — ви одразу побачите, наскільки воно м'яке.
Відрізаний шматочок потрібно понюхати. Сало свині пахне приємно, а у сала кабана може бути неприємний запах. Щоб не помилитися, можна підпалити шматочок з боку шкури: при горінні неприємний запах сечовини, якщо він є — обов'язково проявиться.
Товщина сала. Вважається, що ідеальна товщина якісного сала — 2,5-5 см. Занадто тонке може бути сухим, занадто товсте — жорстким.
Оцінка шкірки — Якісна шкірка має бути тонкою, м'якою, добре обсмаленою (в ідеалі — соломою, що надає особливого аромату), без щетини. Пошкрябайте її нігтем — верхній шар має легко зніматися. Жорстка, "гумова" шкірка — погана ознака.
Ну і нарешті потрібно просто порівняти смак і ціни. Вибирайте найсмачніше, ніжне і ароматне.
Є ще один момент про який ми не поговорили. Яке сало купити: з прошарком чи без? Вибір залежить від того, яку страву ви плануєте готувати. Якщо ви сумніваєтеся, краще брати рецепти, в яких цей момент уточнюється.
Також слід додати, що сало буває з різних частин, і воно різне за структурою та смаком:
- Спинне (хребтове): Найтовще, щільне, однорідне. Ідеальне для засолювання.
- Бокове: М'якше, ніж спинне, часто з прошарками м'яса. Універсальне.
- Підчеревина (з черева): Найм'якше, завжди з прошарками м'яса. Найкраще для запікання, смаження, копчення.




Залиште відповідь