«Хитрощі приготування рису»: Як досвідченим господиням вдається завжди готувати рис розсипчастим

Як зварити розсипчастий рис — цим питанням задаються багато господинь. Адже не у кожній виходить приготувати рис таким розсипчастим, щоб зернятко до зернятка не прилипало, інформує Ukr.Media.

Здавалося б, що може бути простішим, ніж відварити рис на гарнір? Але насправді це справжнє мистецтво, що потребує знання деяких тонкощів.

Полиці магазинів переповнені десятками сортів рису, і кожна покупка нової пачки, наче лотерея. Чи вийде цього разу зварити рис так, щоб він розсипався і при цьому був довареним? Чи не прилипне на дно, щоб потім не довелося годинами мити посуд?

Якщо ви стикалися з подібною проблемою, не впадайте у відчай. Ви не самотні! Не всі вміють варити ідеальний розсипчастий рис.

Пізнати цей процес — зовсім нескладно. Потрібно тільки знати деякі нюанси, про які часто забувають написати на упаковці. А навіть якщо й пишуть, все одно за такими рецептами часто виходять провали.

Ми вирішили зібрати для вас корисну інформацію, щоб ви завжди досягали бажаного результату!

Важливий етап — вибір і підготовка рису до варіння

Перед тим, як зварити рис, варто познайомитися з видами цього злаку. Адже сортів дуже багато, і всі вони мають різні властивості.

Всі сорти рису можна умовно поділити на три категорії:

  • Короткозернистий
  • Середньозернистий
  • Довгозернистий

Ці три категорії рису мають різний ступінь клейкості.

Короткозерний рис є найдрібнішим і круглим. Він містить найбільше крохмалю.

Відповідно, він найбільш клейкий і приготувати з нього гарнір так, щоб він був розсипчастим, вкрай складно, навіть якщо дотримуватися всіх правил.

Цей рис краще не використовувати для гарнірів, він добре підходить для каш, а також для приготування суші-ролів.

Середньозернистий рис трохи довший, але зерна все одно коротші та ширші, ніж у довгозернистого рису.

Клейковини в ньому менше, тому його можна використовувати для варіння розсипчастих гарнірів, але потрібно ретельно дотримуватися технології, щоб не перетворити його на кашу.

У довгозернистого рису зерна довгасті та тонкі, і він містить мінімальну кількість крохмалю.

Це означає, що саме такий рис ідеальний для приготування розсипчастого гарніру, коли рисинка до рисинки не пристає.

Пам'ятайте, що чим коротше зерно, тим більше в ньому крохмалю!

Більшість сортів рису перед варінням необхідно промити, щоб видалити бруд, пил та різні домішки, які можуть потрапити до пачки. Але у випадку з рисом це також допомагає видалити зайвий крохмаль.

Тому промивати рис потрібно завжди до того моменту, коли вода стане абсолютно прозорою.

Якщо ви покладете рис у миску і заллєте його холодною водою, помітите, що вода стане каламутною. Це відбувається через процес вимивання зайвого крохмалю та бруду.

Найзручніше всипати потрібну кількість рису в дуже дрібне сито і промити його 1-2 хвилини під проточною водою.

Коли вода перестане бути каламутною, промивання можна вважати завершеним.

Важливо, що короткозернистий і середньозернистий рис вимагають довшого для промивання, ніж довгозернистий чи пропарений рис.

А якщо ви віддаєте перевагу нешліфованому рису, бурому або дикому рису, то його краще замочити в холодній воді на 15-20 хвилин. Тоді він варитиметься швидше, зберігаючи при цьому свою структуру.

Важливі правила варіння рису

При варінні рису основне співвідношення води до рису зазвичай становить 1 до 2, де на одну частину рису припадає дві частини води.

Однак це співвідношення може змінюватися залежно від сорту рису або способу приготування.

Тому дотримуватися цього правила треба не завжди. А для цього, знову ж таки, треба добре орієнтувати в сортах і видах рису і правильно провести підготовку.

Щоб дізнатися точну кількість води, найпростіший спосіб — звернути увагу на інструкцію, вказану на упаковці.

Зазвичай виробник надає інформацію про необхідну кількість води з огляду на особливості даного сорту рису.

Якщо ви готуєте рис за допомогою кухонної техніки, рекомендується заглянути в інструкцію, де повинні бути рекомендації як про рис, так і про крупи в цілому.

Зазвичай для приготування в мультиварці потрібно стільки ж води, скільки і для варіння на плиті. А у разі використання скороварки, звичайне співвідношення води до рису становить 1 до 1,5.

Довгозернистий рис може вимагати менше води, тому правило 1:2 для нього теж не завжди актуальне.

Якщо ви хочете спростити процес приготування, можна використовувати рис у пакетиках.

Цей спосіб добре підійде для тих, хто зовсім не дружить з рисом і погано розбирається в сортах. А також цей спосіб ідеальний для господарок, які не люблять морочитися.

Вам просто потрібно опустити пакетик у киплячу підсолену воду і готувати, виходячи з інструкції на упаковці. Рис сам убере необхідну кількість рідини.

Час варіння рису, щоб він залишався розсипчастим

Що стосується часу варіння рису, знову ж таки — ви завжди можете звернутися до рекомендованого часу на упаковці. Однак саме тут багато нюансів, які можуть вплинути на результат.

Зазвичай шліфованому рису потрібно 12-18 хвилин. Якщо ви використовуєте гарячу воду (всипаєте рис у окріп) і дотримуєтеся класичної пропорції 1:2 з водою, то, ймовірно, буде достатньо 12-13 хвилин.

Якщо ви всипаєте рис в каструлю і відразу в холодну воду і використовуєте трохи більше рідини, то час варіння може бути 17-20 хвилин.

У випадку з бурим рисом, процес займе від 25 (якщо ви його попередньо замочили) до 35-40 хвилин.

Процес варіння

Щоб рис вийшов розсипчастим в домашніх умовах, досвідчені кухарі радять варити його так: на середньому вогні і без кришки довести рис до кипіння і варити його рівно до моменту, коли вода википить до рівня рису.

Потім ємність слід накрити кришкою, вогонь зменшити до мінімуму і таким чином варити рис до готовності. У цьому випадку рис повинен нудитися на мінімальному вогні, тоді він не розвариться.

Ще один нюанс, щоб рис під час варіння не злипався — додати у воду трохи олії.

Також не варто забувати про важливість вибору посуду для варіння розсипчастого рису — він має бути з товстим дном і товстими стінами.

Щоб рис на гарнір вийшов смачнішим, його можна зварити на м'ясному/курячому бульйоні, а також додавати до нього різні спеції.

Джерело