Нерідко на прилавках магазинів і ринків можна помітити знижені в ціні овочі та фрукти — як правило, вони вже підгнили та стали справжньою отрутою для організму. Про те, до яких наслідків для здоров'я може призвести їх вживання, розповіли експерти, інформує Ukr.Media.
Підгнилі фрукти й овочі таять у собі велику небезпеку. Якщо не пощастить, то наслідки можуть бути досить серйозними. Цвіль і гниль — справжня отрута, яка насичує токсинами весь плід, що здається тільки трохи зіпсованим, попередили фахівці.
Щойно починається процес гниття, у здорові тканини плода надходять мікотоксини — вторинні продукти обміну речовин цвілевих грибів. Навіть найменша кількість цих речовин мають небажаний ефект і здатні з часом накопичуватися в організмі.
Мікотоксини чинять різну негативну дію на організм, зокрема:
- знижують імунітет;
- пошкоджують нирки, печінку, нервову і кровоносну системи, шлунково-кишковий тракт;
- викликають хвороби крові, септичні ангіни, дерматити, судоми, гострий біль;
- порушують гормональну рівновагу та репродуктивну функцію.
При цьому мікотоксини дуже стійкі: їх не змиєш водою, не знищиш ні варінням, ні смаженням, ні заморожуванням. Їх не можна видалити частковою обрізкою. Якщо овоч наполовину підгнив, це означає, що і "здорова" частина вже заражена мікотоксинами, зазначили експерти.
Залиште відповідь