Другий хліб: у чому користь картоплі для здоров’я людини

Картопля — це одна з найпопулярніших овочевих культур у світі, і вона вже століттями використовується в різних кухнях і стравах. З одного боку, картопля багата на корисні поживні речовини, а з іншого — може мати свої негативні наслідки для здоров'я, якщо вживається недбало або у великих кількостях. У цій статті ми розглянемо користь та можливу шкоду картоплі для здоров'я людини, інформує Ukr.Media.

Корисні властивості картоплі

У бульбах містяться фітонутрієнти, які діють на організм як антиоксиданти. Будь-яка картопля корисна для організму, і ось чому:

  • Вітамін В6 сприяє виробленню «гормонів щастя» (дофаміну, серотоніну, норадреналіну), допомагає справлятися зі стресом, поганим настроєм, покращує роботу головного мозку.
  • Вітамін С діє як антиоксидант, звільняє організм від вільних радикалів, підвищує імунітет, опірність до різних захворювань.
  • Калій підтримує нервову систему, роботу м'язів, нормалізує артеріальний тиск.
  • Кальцій — зміцнює кісткову тканину, емаль зубів.
  • Залізо — від дефіциту розвивається анемія. Від нього залежить якість крові і самопочуття людини.
  • Клітковина допомагає людині відчувати ситість, забезпечує «безперебійну» роботу кишечника.

Шкода картоплі

Дієтологи попереджають, що картопля може бути небезпечною через спосіб вирощування, зберігання та готування.

Спосіб вирощування. Сільгосппідприємства використовують різні хімічні препарати для боротьби з хворобами та паразитами. Пестициди, потрапляючи в організм людини, можуть спричинити негативні наслідки від отруєння до смерті.

Спосіб зберігання. У разі потрапляння сонячних променів на бульби або проростання утворюється соланін — алкалоїд що руйнує еритроцити, впливає на центральну нервову систему.

Приготування. Найкорисніший — це відварний варіант, добова норма — 1-2 бульби. Решта способів приготування підвищує ризик ожиріння, набору зайвої ваги. Запечена, смажена картопля — це велика кількість вуглеводів та жиру.

Вміст крохмалю. Картопля містить велику кількість крохмалю, що може підвищувати рівень цукру в крові. Тому вона може бути недоречною для людей з діабетом.

Джерело