Справжня томатна паста — паста, в складі якої тільки помідори. Це чистий продукт без консервантів, барвників, загусників — і навіть без солі! Все необхідне і так міститься в стиглих і чистих помідорах, інформує Ukr.Media.
Справжня томатна паста яскраво-червоного кольору — такого ж кольору, що і стиглі, чисті помідори. Це продукт без консервантів, тому після розкриття він потребує особливих умов зберігання.
Можна виділити чотири основних способи, які забезпечать тривале зберігання томатної пасти.
З рослинною олією
Якщо умови зберігання томатної пасти мають на увазі її знаходження в холодильнику, то тут на допомогу прийде рослинна олія (оливкова, соняшникова, рапсова та ін.). Наливаємо 2-3 ложки олії в відкриту банку і рівномірно розподіляємо по поверхні.
Краще повністю прибрати залишки томатної пасти з горлечка банки і стінок, а потім гарненько змастити їх рослинною олією. Це вбереже продукт від розвитку патогенних організмів, в тому числі грибка. Щоб паста не пересихала, банку щільно закриваємо пластиковою кришкою.
Такий простий рецепт дозволить збільшити термін придатності томатної пасти до 2-3 тижнів.
З гірчицею
Гірчиця — відмінний природний консервант: якщо її додати, у бактерій і грибків не залишиться шансів!
Гірчицею слід обробити шийку і стінки банки, а також внутрішню поверхню пластикової кришки. Завдяки цьому збережеться натуральний смак томатів.
Заморожування в морозильній камері
Тривале зберігання томатної пасти можливо, якщо її заморозити.
Перший спосіб, якщо ви купили томатну пасту в жерстяній баночці:
- після розкриття банки верхню її частину щільно затягніть харчовою плівкою, далі потрібно залишити її в морозильній камері на добу.
Потім на кілька секунд банку занурюється в окріп, що дозволить швидко витягти вміст назовні. Залишається нарізати брикет, що вийшов, на шайби товщиною 1-2 сантиметри, упакувати кожну в поліетилен і відправити на зберігання в морозильник.
Другий спосіб набагато простіший, так як томатна паста густа. Ложкою викладіть її у форми або в мішечки і просто заморозьте.
Завдяки такому способу в томатній пасті будуть збережені корисні властивості, в тому числі вітаміни і мінерали.
Повторне консервування
Це складний і найбільш трудомісткий метод. Ми рекомендуємо його, якщо потрібно на тривалий термін зберегти великий обсяг продукту. Паста переливається з банок в каструлю і доводиться до кипіння. При постійному помішуванні тримаємо її на вогні близько 2-3 хвилин.
Попередньо потрібно не забути простерилізувати скляні банки і кришки.
Корисні поради щодо зберігання томатної пасти
Коли відкриваєте банку, виймайте продукт чистою ложкою, спробували томатну пасту — змініть або помийте ложку.
Не зберігайте томатну пасту в холодильнику відкритою і з ложкою всередині, може статися окислення і продукт швидше почне псуватися.
Зберігайте продукт в холодильнику закритим не більше 3-х діб.
Залиште відповідь