Ці шкідливі солодощі краще взагалі не вживати

Деякі десерти навіть у помірній кількості не рекомендуються до вживання. Чому — розбираємося у подробицях, інформує Ukr.Media.

Навіть під час дієти не забороняється включати у свій раціон шоколад і солодкі десерти. Краще дозволити собі невелику порцію тістечка, ніж тривалий час обмежувати себе у всьому, а потім зірватися і з'їсти цілий шоколадний торт.

Але от якщо від чізкейку або мангового мусу вам точно нічого не буде, то у деяких варіантах солодощів можна засумніватися. Давайте розглянемо найбільш калорійні і шкідливі кондитерські продукти, від яких точно варто відмовитися.

Вафлі з начинкою

Безумовно, якщо вафлі приготовані вдома, з використанням натуральних інгредієнтів, без барвників і підсилювачів смаку, у них немає ніякої небезпеки. У середньому, якщо ми беремо вафлі без додавання кремових і шоколадних начинок, на 100 г продукту припадає 490 ккал. З них, 5,5 г — білки, 22 г — жири, 66 г — вуглеводи.

Головну небезпеку становить пальмова олія, на якій найчастіше роблять магазинні вафлі (а також печиво, кекси, хліб і консерви). Лише у одній столовій ложці олії міститься 114 ккал і 14 г жиру. Чим цей продукт шкідливий для здоров'я?

Підвищення рівня холестерину у крові

Дослідження, що були проведені на групі жінок, у яких вже був виявлений високий рівень холестерину, показали, що після вживання пальмової олії даний показник підвищується у кілька разів, що, своєю чергою, призводить до проблем з серцево-судинною системою. При цьому було встановлено, що якщо пальмова олія використовується у суміші, то рівень холестерину не підвищується.

У зв'язку з цим слід вкрай уважно вивчати етикетки цієї категорії продуктів. На упаковці має бути зазначений напис — "рафіновані, дезодоровані рослинні олії". Пальмова олія використовується практично у всіх борошняних і солодких продуктах, які лежать на прилавках магазинів, тому вихід є лише один — готувати вдома самостійно або дозволяти собі такі десерти один або два рази на місяць.

Утворення тромбів і проблеми з кровообігом

Пальмова олія у свіжому вигляді не настільки небезпечна, як після термічної обробки, особливо, якщо її нагрівати вдруге. Дослідження показали, що постійне вживання продуктів на основі пальмової олії, яка піддається частій термічній обробці, може призвести до утворення відкладень у артеріях, оскільки знижуються антиоксидантні властивості рослинного жиру.

Питні десерти з вершками і кремом

Перейдемо до справжнісінької вуглеводної бомби — 1500 ккал на 1 коктейль, що замінює вам і сніданок, і обід, і вечерю. Ці коктейлі також часто називають модним словом "овершейк". Крім морозива, збитих вершків, шоколаду у ньому можуть бути пончик, бісквіт, банан, печиво, горіхова паста, маршмеллоу, льодяники, цукерки і навіть шматочок торта.

Основна шкода такого десерту полягає у його високій калорійності, підвищеній концентрації цукру, у мінімальній кількості вітамінів, корисних речовин і мікроелементів у складі, які ви могли б отримати, з'ївши: два яйця і тост з авокадо на сніданок, овочевий салат з кіноа і курячий бульйон на обід та тушковану рибу з овочами на грилі на вечерю. До речі, у цих страв не набереться навіть 1400 ккал.

Батончики на основі мюслі і злаків

Злаки — це корисно, але чим тоді шкідливі батончики на їх основі? Такі десерти належать до так званої категорії "псевдо-ЗСЖ":

  • найчастіше ними замінюють повноцінний прийом їжі, думаючи, що склад буде рівноцінним овочевому салату. Але не враховується той факт, що у складі може бути перевищена норма пальмової олії (більше дозволеної норми — 15 %), додавання ароматизаторів, а калорійність може варіюватися від 100 ккал до 300 ккал залежно від вмісту цукру у складі продукту.
  • на один батончик може припадати близько 15 г цукру, а це означає, що ви з'їли 3 чайних ложки цукру з гіркою. Деякі виробники замінюють цукор на штучні підсолоджувачі, але це ніяк не покращує ситуацію. Цукрові спирти, які містяться у таких батончиках, не повністю розщеплюються, що може ставати причиною проблем з ШКТ (здуття, метеоризм, проблеми зі стільцем), особливо у тих людей, які чутливі до подібних змін у своєму харчуванні.

Батончики можна додавати у свій раціон виключно у якості легкого перекусу перед тренуванням (не більше 1 батончика на день), але не замінювати ними повноцінний прийом їжі. Адже один батончик — це 100-300 ккал, а замість нього у тій самій калорійності можна з'їсти тушковане м'ясо з овочами або запечену рибу у томатах.

Цукерки з кремом

Гарна коробка, маленькі цукерки, вкриті шоколадом, посипані горіхами і з ніжною кремовою начинкою, ну що може бути смачнішим за них? Але з такою спокусливою красою слід бути особливо обережними.

По-перше, на 100 г такого продукту припадає від 550 до 623 ккал, де близько 8,2 г — білки, 42,7 г — жири і 44,4 г — вуглеводи. По-друге, невеликі цукерки з'їдаються дуже непомітно: одна за одною — і ось, ви з'їли практично добову норму калорій, а корисних елементів і поживних речовин — нуль.

По-третє, підвищується рівень цукру у крові. Сахароза провокує утворення молочної кислоти, через яку виникають проблеми зі шкірою — прищі і почервоніння. До речі, важливо пам'ятати і про те, що підвищений цукор є однією з причин швидкого старішання шкіри.

Джерело