Щоб повернути до норми показники свого артеріального тиску, необхідно знати, які продукти його підвищують, а які знижують. Від раціону харчування людини залежить стан її здоров'я і усього організму, інформує Ukr.Media.
Продукти, що підвищують тиск
Багато людей зіштовхуються зі стрибками свого тиску. Як показує практика, гіпотонія зустрічається набагато рідше, ніж гіпертонія. Але цей стан теж необхідно контролювати, адже він може сильно нашкодити організму. Підтримувати у нормі свій артеріальний тиск можна за допомогою корегування раціону харчування.
Серед продуктів, що підвищують тиск, можна виділити наступні:
- кава;
- чорний і зелений чай;
- сіль і маринади;
- цибуля і часник;
- какао.
Найкраще тиск підвищує кава. Вона надає бадьорість і стимулює працездатність. Щоб кава не завдала шкоди організму, пити її необхідно не частіше 1-2 разів на день. Міцно заварений чай володіє таким самим ефектом.
Люди, які полюбляють каву, повинні знати, що після інсульту та інфаркту її не рекомендується вживати. Краще замінити її на чорний або зелений чай.
Гіпертонікам необхідно стримувати себе у вживанні важкої і жирної їжі, адже вона так само призводить до підвищення тиску. Підвищувати тиск ще можуть деякі фрукти, трави і ягоди, а саме: смородина, лимонник, женьшень.
Вживання великої кількості рідини також може призвести до підвищення тиску. Але для гіпотоніків це не завжди спрацьовує. Посилити ефект від води можна за допомогою додавання солоного.
Продукти, що знижують тиск
Гіпертоніки повинні приймати не лише спеціальні препарати, що знижують тиск, але ще й дотримуватися спеціальної дієти, виключаючи деякі продукти. Обираючи продукти, що знижують тиск, необхідно звернути увагу на фрукти, овочі, злаки, нежирне м'ясо і рибу. Гіпертонікам необхідно зовсім відмовитися від вживання солі, її можна замінити на інші спеції.
Низькокалорійна дієта допоможе знизити показники артеріального тиску на 3-4 мм. рт. ст. Потрібно враховувати той факт, що у натуральних продуктах міститься набагато менше солі, ніж у перероблених.
Для поліпшення свого стану людям, що страждають через підвищений тиск, необхідно відмовитися від: свинини, сметани, вершкового масла, яловичини, газованих напоїв.
Серед продуктів, які сприяють зниженню тиску, можна виділити наступні:
- зелень;
- ягоди;
- буряк;
- банани;
- вівсяна каша;
- гранати.
Зелень найкраще їсти у свіжому вигляді, тоді у ній більше вітамінів і корисних речовин. Консервовану зелень їсти не бажано, оскільки у неї додають багато солі. Серед ягід слід надати перевагу чорниці, оскільки у ній міститься багато флавоноїдів, що знижують тиск.
Буряк також сприяє зниженню артеріального тиску. Для зниження тиску у раціоні харчування мають бути ще й знежирені молочні продукти: йогурт, молоко.
Вівсяна каша є кращим сніданком, що дозволяє не лише насититися, а ще й профілактувати гіпертонію. У вівсяну кашу можна додати банан, який також знижує тиск.
Стаття призначена лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінює професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров'я.
Залиште відповідь