Більшість людей міркують про шкоду продуктів лише в контексті того, що в них відсутні корисні речовини й вони сприяють набору ваги, інформує Ukr.Media.
Однак деяка їжа крім цього також негативно впливає на мозок: загальмовує його роботу і навіть провокує втому.
Докладніше про продукти, які варто виключити з раціону, якщо ви хочете подбати про мозок — у матеріалі.
Рослинні олії
У 2017 році вчені провели дослідження і встановили прямий зв'язок між регулярним вживанням рослинної олії з високим вмістом кислоти омеги-6 (до такої олії належать рапсова та соняшникова) і підвищеним ризиком розвитку хвороби Альцгеймера.
Як альтернативу краще використовувати оливкову олію.
Тунець
Здавалося б, як може риба нашкодити мозку? Однак тунець, як і риба-меч, містять багато ртуті. Цей елемент може накопичуватися в організмі і негативно впливати на здоров'я людини. Учені з Університету Південної Флориди (США) з'ясували, що у людей з високим вмістом ртуті в крові, когнітивні функції мозку нижчі на 5%.
Солодкі напої
У короткостроковій перспективі цукровмісні напої, серед яких газована вода, соки і навіть солодкий чай, підвищують мозкову активність. Але якщо споживати солодкі напої регулярно, це може призвести до розвитку запалення в мозку. А вони загрожують зниженням когнітивних функцій і деменцією.
Їжа, приготована у фритюрі
Почати слід з того, що під час приготування цієї їжі, як правило, використовується або соняшникова, або рапсова олія. Але і це ще не все: приготована у фритюрі їжа провокує розвиток запальних процесів у мозку.
Щоб уникнути цих наслідків, намагайтеся віддавати перевагу свіжій, а також запеченій або тушкованій їжі.
Трансжири
Продукти, багаті на трансжири, становлять найбільшу небезпеку для здоров'я мозку. Насамперед така їжа загрожує хворобою Альцгеймера. Крім того, трансжири згубно впливають на імунну систему людини, вони можуть сприяти розвитку ожиріння, цукрового діабету й онкологічних недуг.
Залиште відповідь