Чому суп-пюре є шкідливим для діабетиків

Відзначається, що у 2021 році вітчизняні дієтологи і гастроентерологи розповіли про те, чим може бути небезпечний суп-пюре для діабетиків. Так, фахівці назвали властивості цієї страви, які можуть нашкодити організму хворої людини. Нарівні з цим медики виділяють інші шкідливі характеристики супів-пюре, а також їх досить корисні для здоров'я якості, інформує Ukr.Media.

З якої причини супи-пюре не варто вживати діабетикам

Згідно із заявами фахівців у області кулінарії, супи-пюре люди починали готувати і вживати у якості їжі протягом багатьох років. Так, поступово дані рецепти стали поширюватися у багатьох державах світу. Окремі народи, залежно від їх культури і природних ресурсів, почали створювати власні рецепти. Так, зараз супи-пюре готують як з овочів, так і з морепродуктів. Також існують страви з даної категорії, які готуються з фруктів.

Відзначається, що супи-пюре подають не лише у вишуканих ресторанах, але й у якості домашньої кухні. Їх також рекомендується вживати у їжу тим громадянам, організми яких знаходяться у хворобливому стані. Так, за наявності запальних процесів у горлі, застуд і інших подібних проблем супи-пюре можуть простіше засвоїтися організмом, а також не спричинити певних незручностей людині. Однак вітчизняні фахівці з'ясували, що дані страви все ж таки не варто вживати людям з цукровим діабетом.

Виявленням властивостей супів-пюре займалися вітчизняні дієтологи і гастроентерологи. Так, медичні фахівці змогли з'ясувати, що перетерта перед вживанням їжа починає володіти підвищеним глікемічним індексом. Як відомо, цей показник визначає швидкість, з якою глюкоза з їжі потрапляє у кров людини. Так, через супи-пюре у діабетика може різко підвищитися рівень цукру у крові, що може призвести до несприятливих наслідків.

Відповідно до заяв сучасних дієтологів, саме різкі підйоми рівня глюкози у крові досить часто стають причиною погіршення стану у людини з діабетом. Таким пацієнтам важливо підтримувати стабільні показники, через що їм краще вживати у їжу неперероблені продукти.

Чим ще можуть бути шкідливі для організму людини супи-пюре

Відзначається, що медичні фахівці змогли виявити і деякі інші властивості супів-пюре, які можуть значною мірою нашкодити людському організму. Так, як відомо, подібні страви завжди мають приємний і ніжний смак та консистенцію. Супи-пюре практично не потрібно пережовувати, а також вони не є проблемою для шлунку. Однак у цьому є й мінус: часте вживання супів-пюре може призвести до так званого синдрому ледачого шлунку.

Відомо, що синдром ледачого шлунку найчастіше є дискомфортним для людини і може нашкодити її здоров'ю. Симптомами даної проблеми є біль у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, здуття, нудота. Також часте вживання супів-пюре може призвести до почуття швидкого насичення, і у цієї проблеми також є певні несприятливі наслідки.

Медики також заявляють, що зловживання супами-пюре може значною мірою відбитися на стані зубів і щелепи. Так, вони за своєю природою призначені для пережовування їжі, за рахунок даної процедури кістки і м'язи тільки зміцнюються. Однак супи-пюре, які не потрібно переробляти у роті, можуть змінити стан зубів. Вони можуть почати руйнуватися, а також можуть з'явитися додаткові проблеми з цієї області.

Супи-пюре за їх частого вживання у якості їжі також можуть значно вплинути на стан шлунково-кишкового тракту. Це стосується тих страв, до складу яких входять жирні компоненти. Так, шлунок і інші органи будуть не в змозі впоратися з подібною їжею. Також жирні супи-пюре можуть вплинути на стан фігури, сприяючи зростанню ваги.

У чому полягає користь супів-пюре для організмів людей

Відзначається, що, попри деяку шкідливість супів-пюре, вони все ж таки можуть принести багато користі людському організму. Так, у разі вживання у їжу цієї страви, приготованої з продуктів рослинного походження, вона може позитивно позначитися на стані навіть хворого шлунку. Так, густа маса супу-пюре обволікає стінки органу, тим самим знімаючи запальний процес. Також дана страва впливає на усунення таких проблем, як закреп.

Фахівці також рекомендують визначати користь супів-пюре залежно від того, які саме інгредієнти використовуються під час їх приготування. Так, страва, що складається з гарбуза, може сприятливо вплинути на серцево-судинну систему. Також гарбуз впливає на спалювання жирів, через що гарбузові супи-пюре часто рекомендують вживати у їжу людям, які худнуть.

Супи-пюре, у складі яких є гриби, можуть позитивним чином вплинути на стан м'язової маси людини. Такі страви є багатими джерелами білка, у якому мають особливу потребу ті люди, які вирішили відмовитися від використання у якості їжі продуктів тваринного походження.

Джерело