М’ясо, висушене за технологією індіанців, – найкращий варіант перекусу для ЗСУ: воно легке, ситне і його можна їсти без додаткового приготування
Маленький пакетик сушеного м’яса, який не займає багато місця у кишені, але тамує голод, як добрячий стейк. Саме такі сухпайки для ЗСУ готують у Бориславі, інформує Еспрессо. Ідея сушити для військових саме м’ясо виникла в інженера-нафтовика Арсена Ільєнка, засновника крамниці крафтового м’яса “М’ястерня”.
“М’ястерня” – це насамперед хобі, а не бізнес. Я інженер, тому сам розробив сушарку, і час від часу робив сушене м’ясо. Ми його брали у походи, воно добре смакувало до пива, – каже Арсен Ільєнко. – Коли почалась війна, у мене був складний перелом ноги. Не міг ходити, але хотілося хоч чимось допомагати. Побачив, що люди сушать для військових овочі. Але в моїй сушарці сітки з великими отворами – вона не підходить для овочів. Тому вирішив спробувати насушити м’яса”.
Першу партію – 50 кг полядвиці – придбав за лікарняні. Замаринував його, порізав на тонкі смужки, висушив та розфасував у пакети. Це так звана технологія джеркі – схожим способом м’ясо зберігали індіанці.
“Мій кум – Арсен Ільїн – лікар. Він з перших днів активно волонтерив і саме передавав аптечки для бійців. Тож разом з аптечками ми тоді передали 100 пачок м’яса 24-й бригаді, 20 пачок – 80-й, – каже Арсен Ільєнко. – Хлопцям такий перекус “зайшов” і вони спитали: “коли ще можна від вас чекати ці мощі?” Тож із того часу почали підписувати це сушене м’ясо “мощі”. Розумію, що дехто може таку назву сприймати негативно, але зараз воєнний час, тому головне, аби подобалося воякам”.
На сторінці у facebook обидва Арсени запропонували усім охочим допомогти з фінансами на закупівлю м’яса і виробництво “мощей” поставили на потік. Допомагає кум, батьки, колеги, переселенці. Один із військових подарував “М’ястерні” два блоки марок “Русскій воєнний корабль…”. Один блок розіграли між людьми, які донатили на “мощі” понад 500 гривень. За рахунок розіграшу вдалося зібрати 24 тисячі гривень. Другий блок вирішили віддати тому, хто зробить найбільшу пожертву. Його отримала знайома Арсена зі Штатів, яка переказала тисячу доларів.
Завдяки донатам волонтери передали на передову вже майже вісім тисяч пакетиків “мощей”. Один 70-грамовий пакетик – це приблизно 280 грамів свіжого м’яса. На “мощі” сушать лише свинячу полядвицю. Але із закупівлею “правильного” м’яса також бувають проблеми. За словами Арсена, їм траплялося таке “накачане” м’ясо, з якого при розрізанні аж пирскала вода. Воно, відповідно, погано сушиться. Тож для військових воліють закуповувати полядвицю у перевіреного виробника.
“Часом Арсен Ільїн приїжджає по “мощі”, часом сам передаю. Підтримуємо наших бориславських хлопців, які на Сході. Найчастіше пишуть у Facebook, що хотіли б задонатити для такої-то бригади. Тож ми тоді робимо партію конкретно для цієї бригади, – каже Арсен Ільєнко. – Для нас пріоритетними є снайпери, розвідка, тактичні групи. Тобто ті підрозділи, для яких найважливіше, аби продукт був легкий, довго зберігався і не потребував додаткового приготування. “Мощі” можна відразу їсти”.
Досі м’ясо сушили вдома в Арсена Ільєнка. Але тепер місцевий підприємець виділив їм дві кімнати у м’ясному цеху. Арсен спроєктував ще одну, більшу, сушарку. Її з колегами з Бориславнафтогазу вже змонтували. Тепер буде можливість сушити від 300 до 500 кг полядвиці на тиждень, але для цього волонтерам потрібна допомога.
“Часом люди більше донатять, часом виснажуємось у коштах і доводиться заходити в борги. Зараз у нас саме такий період, бо трохи витратилися на другу сушарку, – каже Арсен Ільєнко. – Для нас важлива будь-яка допомога: коштами, м’ясом, приправами, сіллю. Я просив би людей з Борислава, хто має час, просто приходити й допомагати розкладати м’ясо на решітки. Бо коли ти робиш це кілька годин поспіль після основної роботи, спина тріщить. Тому додаткові руки нам також потрібні”.
Долучитися до того, аби наші військові на передовій були з “мощами”, може кожен.
Номер картки Арсенія Ільєнка 4731219618498806 (гривня)
PayPal: [email protected] для донатів у доларах.
Замовити партію для конкретної бригади можна, сконтактувавшись з Арсеном Ільєнком у facebook
Залиште відповідь