Горохова каша — страва, яка багатьом нагадує дитинство. Для одних людей це улюблена їжа, в інших вона викликає огиду. Але безперечно те, що вона володіє великою кількістю корисних для організму властивостей, які ми розглянемо у статті. Також з'ясуємо, які є протипоказання у каші, інформує Ukr.Media.
Горохова крупа буває трьох видів:
• цілісні зерна, у яких прибрали оболонки;
• половини зерен гороху;
• з консистенцією борошна, схожа на манку.
Користь каші
Горохова каша багата харчовими волокнами, які сприяють очищенню кишечника, вирішують проблему застійних процесів у ньому при постійних запорах і допомагають у зменшенні ваги. Страва є дієтичною, якщо її приготувати на воді, всього близько 90 ккал у 100 грамах. У складі присутні жирні кислоти, в тому числі омега-3 і 6, що відповідає за збереження здоров'я судин і зовнішній вигляд нігтів, волосся та шкіри.
Каша з гороху володіє наступними корисними властивостями:
• покращує проникнення цінних для організму речовин у кров;
• огортає стінки травного тракту;
• знижує тиск, полегшуючи стан при гіпертонії;
• допомагає при сильному і тривалому головному болю;
• нормалізує роботу серцево-судинної системи;
• розширює судини, зміцнює їх стінки, покращує кровообіг;
• виводить надлишки холестерину, запобігаючи їх надлишковим відкладенням, служить профілактикою атеросклерозу;
• полегшує стан при менструаціях, знімає спазми і болі внизу живота і спини;
• покращує самопочуття при клімаксі;
• є хорошим джерелом білка для людей, виключивших зі свого раціону тваринні продукти, і для спортсменів (сприяє швидкому росту м'язів);
• робить кісткову тканину, зуби і нігті міцнішими;
• завдяки сечогінному ефекту попереджає хвороби суглобів (остеопороз), нормалізує водно-сольовий баланс в організмі;
• підвищує тонус шкіри, надає їй пружності;
• перешкоджає випаданню волосся, корисно їсти при облисінні;
• рекомендується вживати кашу людям, хворим на діабет;
• робить обмін речовин більш швидким, покращує перистальтику кишечника;
• ефективна при наявності надлишкової ваги (варіть кашу на воді);
• допомагає відновитися після моральних і фізичних навантажень, стабілізує стан нервової системи;
• є помічником при боротьбі з втомою, втратою інтересу до життя, млявістю, проблемами зі сном;
• збільшує стійкість організму до інфекцій різної природи;
• перешкоджає погіршення зорової функції, ослабленню очних м'язів;
• допомагає вивести пісок з нирок і сечового міхура.
У горохової каші міститься залізо. При заповненні його нестачі в організмі підвищується гемоглобін, що призводить до поліпшення постачання внутрішніх органів киснем. Каша може застосовуватися як для профілактики, так і для лікування анемії. При тепловій обробці горохова крупа практично не втрачає своїх корисних функцій.
Протипоказання
Щоб не завдати шкоди своєму організму, намагайтеся не захоплюватися кашею з гороху. Надмірне вживання може посилити метеоризм, призвести до дискомфортних відчуттів в животі і спазмів. Особливо варто строго стежити за кількістю літнім людям.
Не можна додавати в своє меню горохову кашу в наступних випадках:
• при молодшому дитячому віці, які не досягли трьох років;
• при запальних процесах у жовчному міхурі;
• якщо є гострі захворювання печінки, нирок;
• при загостренні шлунково-кишкових проблем (гастрит, виразка);
• індивідуальна реакція на продукт;
• схильність до підвищеного газоутворення, здуття.
Якщо відсутні протипоказання до включення в раціон горохової крупи, то приблизно раз в тиждень це варто робити. Каша допоможе продовжити молодість, очистити організм від токсичних речовин, покращує зовнішній вигляд, заповнить нестачу цінних елементів в організмі і відновить сили.
Залиште відповідь