Чи корисна горохова каша

Горохова каша — страва, яка багатьом нагадує дитинство. Для одних людей це улюблена їжа, в інших вона викликає огиду. Але безперечно те, що вона володіє великою кількістю корисних для організму властивостей, які ми розглянемо у статті. Також з'ясуємо, які є протипоказання у каші, інформує Ukr.Media.

Горохова крупа буває трьох видів:

• цілісні зерна, у яких прибрали оболонки;

• половини зерен гороху;

• з консистенцією борошна, схожа на манку.

Користь каші

Горохова каша багата харчовими волокнами, які сприяють очищенню кишечника, вирішують проблему застійних процесів у ньому при постійних запорах і допомагають у зменшенні ваги. Страва є дієтичною, якщо її приготувати на воді, всього близько 90 ккал у 100 грамах. У складі присутні жирні кислоти, в тому числі омега-3 і 6, що відповідає за збереження здоров'я судин і зовнішній вигляд нігтів, волосся та шкіри.

Каша з гороху володіє наступними корисними властивостями:

• покращує проникнення цінних для організму речовин у кров;

• огортає стінки травного тракту;

• знижує тиск, полегшуючи стан при гіпертонії;

• допомагає при сильному і тривалому головному болю;

• нормалізує роботу серцево-судинної системи;

• розширює судини, зміцнює їх стінки, покращує кровообіг;

• виводить надлишки холестерину, запобігаючи їх надлишковим відкладенням, служить профілактикою атеросклерозу;

• полегшує стан при менструаціях, знімає спазми і болі внизу живота і спини;

• покращує самопочуття при клімаксі;

• є хорошим джерелом білка для людей, виключивших зі свого раціону тваринні продукти, і для спортсменів (сприяє швидкому росту м'язів);

• робить кісткову тканину, зуби і нігті міцнішими;

• завдяки сечогінному ефекту попереджає хвороби суглобів (остеопороз), нормалізує водно-сольовий баланс в організмі;

• підвищує тонус шкіри, надає їй пружності;

• перешкоджає випаданню волосся, корисно їсти при облисінні;

• рекомендується вживати кашу людям, хворим на діабет;

• робить обмін речовин більш швидким, покращує перистальтику кишечника;

• ефективна при наявності надлишкової ваги (варіть кашу на воді);

• допомагає відновитися після моральних і фізичних навантажень, стабілізує стан нервової системи;

• є помічником при боротьбі з втомою, втратою інтересу до життя, млявістю, проблемами зі сном;

• збільшує стійкість організму до інфекцій різної природи;

• перешкоджає погіршення зорової функції, ослабленню очних м'язів;

• допомагає вивести пісок з нирок і сечового міхура.

У горохової каші міститься залізо. При заповненні його нестачі в організмі підвищується гемоглобін, що призводить до поліпшення постачання внутрішніх органів киснем. Каша може застосовуватися як для профілактики, так і для лікування анемії. При тепловій обробці горохова крупа практично не втрачає своїх корисних функцій.

Протипоказання

Щоб не завдати шкоди своєму організму, намагайтеся не захоплюватися кашею з гороху. Надмірне вживання може посилити метеоризм, призвести до дискомфортних відчуттів в животі і спазмів. Особливо варто строго стежити за кількістю літнім людям.

Не можна додавати в своє меню горохову кашу в наступних випадках:

• при молодшому дитячому віці, які не досягли трьох років;

• при запальних процесах у жовчному міхурі;

• якщо є гострі захворювання печінки, нирок;

• при загостренні шлунково-кишкових проблем (гастрит, виразка);

• індивідуальна реакція на продукт;

• схильність до підвищеного газоутворення, здуття.

Якщо відсутні протипоказання до включення в раціон горохової крупи, то приблизно раз в тиждень це варто робити. Каша допоможе продовжити молодість, очистити організм від токсичних речовин, покращує зовнішній вигляд, заповнить нестачу цінних елементів в організмі і відновить сили.

Джерело