Часник жовтіє і гниє: як врятувати зубчики

Поради  Часник жовтіє і гниє: як врятувати зубчики

Часник – це особлива культура. Адже в ньому стільки користі – і для здоров’я, і для імунітету, і як природний антибіотик. А ще він нам потрібен скрізь: і в консервації, і щодня їсти з борщем чи салом. Його садять усі, у кого є хоча б маленький клаптик землі, адже набагато дешевше посадити самому, ніж купити в магазині. Але саме з ним буває найбільше проблем: то листя раптом пожовтіє у травні, то зубчики почнуть гнити прямо в землі, то взагалі головки виростуть мізерними. Проте перед тим, як це станеться, завжди є певні сигнали. І коли бачимо перші тривожні ознаки, важливо швидко зрозуміти: це просто капризи погоди чи справжня проблема, яку потрібно терміново усувати.

Коли хвилюватися, а коли ні

Перше правило досвідченого городника: не панікувати, а шукати причину. Часник може жовтіти з багатьох причин, і не всі з них страшні. Іноді це взагалі нормально, а іноді треба терміново рятувати врожай. Найчастіші причини пожовтіння:

  • Заморозки – підмерз, але випустить нове листя.
  • Голодна земля – не вистачає азоту, потрібно підживити.
  • Занадто волого – корені “задихаються”, треба розпушити.
  • Дозрівання – в середині літа це нормально, час збирати.
  • Хвороби – грибки та інфекції, які можуть знищити врожай.

Тепер головне питання: як відрізнити звичайне пожовтіння від справжньої біди?

Найпоширеніші хвороби часнику: вчимося розпізнавати ворогів

Якщо з погодою і підживленням все гаразд, а часник все одно жовтіє і гниє, значить, справа у хворобах. Часник здається таким міцним і “злим”, що здатен від усього захистити, але сам він доволі вразливий до грибків. Ось головні з них.

Іржа часнику

На листі з’являються руді цяточки, які потім чорніють. Листя поступово жовтіє і засихає. Здається, що нічого страшного, але головки від цього стають удвічі меншими. Як тільки помітили перші цятки, одразу зрізайте вражене листя і спаліть його. Потім обприскайте грядки бордоською рідиною або купіть препарати Гарт чи Захисник. Головне – не садіть часник після цибулі, бо іржа легко переходить з однієї культури на іншу.

Несправжня борошниста роса

Це справжня біда для часнику. На листі з’являються жовті плями, які швидко розростаються. Листя скручується і засихає буквально за кілька днів. Якщо роса тримається довго, а температура не піднімається вище 20 градусів, хвороба може знищити весь врожай за три дні. Ніколи не поливайте часник по листю, особливо ввечері. При перших ознаках обприскуйте препаратами Гарт або Цілитель кілька разів з перервою у два тижні.

Фузаріоз

Листя починає жовтіти з кінчиків, але найстрашніше відбувається під землею. Головки гниють знизу, на корінцях з’являється рожевий наліт, а стебло стає фіолетовим. Найгірше, що хворобу часто помічають вже при зберіганні – зубчики стають м’якими та швидко псуються. Для профілактики обробляйте посадки препаратами Гарт, Захисник або Фундазим, особливо в спекотну вологу погоду.

Біла гниль денця

Підступна хвороба, яка не дає головкам навіть почати рости. Перші листочки швидко жовтіють, а через кілька днів рослина може зовсім загинути. При викопуванні на корінцях видно білий пухнастий наліт. Єдиний спосіб захиститися – брати для посадки тільки здорові зубчики й обробляти грядки препаратами одразу після появи перших листків.

Не обов’язково, що якась з цих хвороб обов’язково вразить ваші грядки, але знати про них – це вже половина успіху. Ви виграли час і зможете “придушити” проблему ще на самому початку, поки вона не розповзлася по всьому городу. Але крім швидкої реакції, потрібно ще й купувати якісні препарати, а не сумнівні. Адже, крім того, що неякісний засіб може не подіяти, так ще й можна зіпсувати весь врожай невідомою “хімією”. Тому перевірені фунгіциди можна замовити на Agropioneer.com.ua – там точно знають, що працює.

Краще попередити, ніж лікувати: профілактика хвороб часнику

Для часнику профілактика особливо важлива, адже він росте довго, і якщо щось пішло не так, то весь сезон насмарку. Тож, ось кілька порад:

  • Половина успіху – це здорові зубчики для посадки. Ретельно переберіть весь часник. Відкиньте м’які, пошкоджені, з плямами або підозрілим запахом. Навіть один хворий зубчик може заразити всю грядку. Здорові зубчики перед посадкою замочіть на 2-3 години в слабкому розчині марганцівки або фунгіциду.
  • Часник не любить кислий ґрунт – там грибки почуваються як вдома. Якщо земля кисла, додайте вапно або золу восени. Місце виберіть сонячне, де вода не застоюється. Після цибулі, картоплі чи інших пасльонових часник краще не садити – там можуть залишитися “хворі” спори.
  • Не перегодовуйте азотом, особливо навесні – від цього він стає слабким і хворіє частіше. Поливайте помірно й тільки під корінь, ніколи по листю. Регулярно розпушуйте землю, щоб корені могли нормально “дихати”.

І найголовніше – регулярно оглядайте свої грядки. Помітили щось підозріле – одразу дійте.

Джерело