Буде довго як нова: як правильно смажити на сковороді з антипригарним покриттям

Більшість рецептів правильних страв припускають готування на сухій сковороді або на малій кількості олії. Але у багатьох господинь через пару застосувань їжа починає пригоряти й прилипати, інформує Ukr.Media.

Ми вирішили дізнатися про нюанси та секрети використання антипригарного посуду. Існує безліч видів таких сковорідок, і до кожної потрібний свій підхід. Якщо дотримуватися всіх порад, посуд радуватиме вас своїми властивостями.

Яка сковорідка краща

Спочатку розберемося з матеріалом покриття: тефлон, кераміка, натуральний камінь, чавун та титан. Найчастіше на полицях можна зустріти кераміку, це екологічно чистий варіант. Але лідером за своїми антипригарними якостями є тефлон, він також стійкіший до перепадів температур, а тому термін експлуатації у нього вищий.

Відрізнити тефлон від інших нескладно: чорне покриття з невеликими кружальцями, «у цятку». Але цей матеріал теж не ідеальний, навіть одна подряпина призводить до втрати антипригарних властивостей. Вибір посуду за вами, і що б ви не обрали, головне — правильний догляд та застосування.

Після покупки

Відразу після покупки сковорідки її потрібно вперше вимити, використовуючи неабразивний миючий засіб, м'яку губку та теплу воду. А потім протерти поверхню олією. Це пом'якшує покриття та покращує властивості посуду.

Під час приготування

При приготуванні потрібно користуватися тільки силіконовими або дерев'яними лопатками, які не залишають подряпин. Уникайте гострих та металевих кухонних предметів та приладів.

Як мити

Намагайтеся не допускати різких перепадів температур, тому їжа з часом почне пригоряти. Не мийте гарячу сковороду під холодною водою. Спочатку дайте їй охолонути, тільки потім починайте мити теплою водою. А також не нагрівайте в ній сильно заморожені продукти.

Зберігання

Не зберігайте сковорідки одну в іншій, це призведе до появи непомітних подряпин, яких ставатиме дедалі більше. Застеліть поверхню м'яким папером, або зберігайте посуд окремо.

Чого уникати

Краще забути про мийні засоби з абразивними частинками, а також про залізяки для миття посуду. Користуйтеся тільки гелем для дбайливого чищення і м'якими губками. І не мийте сковорідки в посудомийній машині, це руйнує антипригарне покриття.

Сушіння

Перед тим як відправити продукти на сковороду, висушіть їх, бо волога теж псує антипригарні властивості. А після приготування не залишайте їжу надовго в посуді й тим більше не відправляйте в холодильник.

Мабуть, головне правило

Не прогрівайте порожню сковороду. Якщо готуєте на сухій, кладіть їжу одразу, без прогріву. Якщо використовуєте олію: наливайте її на холодну сковороду, а продукти додавайте вже на теплу основу.

Дотримуючись цих пунктів, ви збережете сковорідки у найкращому вигляді довгий час. Тепер вони прослужать з користю набагато довше, ніж зазвичай. Сподіваємося, і вам допоможуть наші поради.

Джерело