Куркума (куркумін) — чудова пряність, яка дуже корисна для здоров'я. Це яскраво-оранжевий, гіркий і сильнодіючий порошок. Саме куркума надає каррі характерний присмак. Якщо вам доводилося куштувати страви індійської кухні, то, напевно, ви знаєте і любите цей смак, інформує Ukr.Media.
Ця пряність рясно використовується майже у всіх індійських стравах. Можливо, саме тому в Індії одні з найнижчих показників захворюваності на рак легенів, товстої кишки, простати і молочної залози.
Куркумін, діюча речовина куркуми, використовується в аюрведі, давній формі індійської медицини, протягом тисяч років і відвойовує популярність у західної науки. Куркума успішно замінює собою і перевершує багато сучасних ліків.
Ця диво-спеція містить масу протизапальних засобів і антиоксидантів. Доведено, що куркума бореться з вільними радикалами, омолоджує клітини, очищає печінку, захищає серце, підвищує настрій і стимулює мозок.
Звучить надто добре, щоб бути правдою? Це ще не все! Дослідження показали, що куркума підвищує рівень норадреналіну, дофаміну і серотоніну. Чим вище рівень цих нейрохімічних речовин в організмі, тим щасливішими себе відчуваємо.
Куркума надає нейропротективну дію за десятьма напрямами, розвиваючи пам'ять, уважність і пізнавальну функцію. Ця багатофункціональна спеція також покращує метаболізм жирів, допомагає при розладах кишечнику, регулює виділення жовчі, зменшує біль у суглобах і додає блиск шкірі.
Куркума (або «халді», як називають її на хінді) має важливе духовне значення. Часто іменована «Золотою спецією» або «Пряністю життя», куркума є поширеним компонентом весільних обрядів і молитовних служб. Спочатку цю пряність використовували в обрядах і ритуалах, покликаних сприяти родючості, добробуту і духовного очищення.
Куркума прекрасно підходить для очищення організму. Будучи надійним джерелом протигрибкових, протимікробних та антибактеріальних речовин, ця пряність допоможе вам впоратися з інфекціями і зміцнити імунітет. Багата вітамінами і мінералами, ця чарівна пряність сприяє загальному добробуту.
Активні речовини в куркуми є жиророзчинними, тобто організму необхідний жир, щоб їх ефективно поглинати і засвоювати.
Щоб отримати максимальну користь від куркуми, слід вживати з жирами. е
Ця спеція витримала випробування часом в Індії як цілюща речовина, оскільки використовується в приготуванні їжі, а в рецептах майже завжди присутнє рослинне масло. Жири, масла — необхідний супутній інгредієнт.
Індустрія вітамінів і харчових добавок постійно росте і розвивається. Це дуже по-американськи — думати, ніби ми можемо ідентифікувати компонент, вивчити його, протестувати, покращити, розфасувати і відправити у продаж. Це не завжди працює. Основна заповідь аюрведи та східної медицини свідчить, що ми — щось більше, ніж загальна сума наших частин.
Холістична медицина твердо стоїть на позиціях взаємозв'язку розуму, тіла і душі. Так само, як існує тонка й осмислена взаємодія між розумом, тілом і душею, існує тонка й осмислена взаємодія між мозком, кишечником і формуванням тканин.
Капсули куркуми (так званий куркумін) доставлять цю спецію в організм, але не гарантують засвоєння і всмоктування поживних речовин. Згідно аюрведе, існує сім шарів тканин: плазма, кров, м'язи, жир, кістки, нервова тканина і репродуктивна тканина.
Кожна тканина харчується в послідовному порядку залежно від того, наскільки добре перетравлюється, розщеплюється і засвоюється їжа. Якщо ви хочете випробувати всі переваги куркуми, одних тільки капсул буде недостатньо. Організм не в змозі засвоювати їх так само добре, як їжу.
Основні правила застосування куркуми:
1. Завжди купуйте органічні продукти.
2. Переконайтеся, що спеції не містять хімікатів, консервантів, наповнювачів і добавок.
3. Пийте «золоте молоко».
Золоте молоко — стародавнє цілющий засіб: змішайте 1/2 чайної ложки органічного порошку куркуми, 1/2 чайної ложки органічного порошку імбиру і щіпку кориці, мускатного горіха і кардамону в одну чашку гарячого мигдалевого/соєвого/рисового або конопляного молока. Якщо ви використовуєте знежирене молоко, можна додати 1/2 чайної ложки кокосового масла або дхі (топленого масла), щоб забезпечити максимальне поглинання. Пити щодня.
4. Змішайте куркуму з чорним перцем для посилення ефекту.
Використовуйте в готуванні куркуму, чорний перець і імбир. Ці спеції зігрівають, стимулюють обмін речовин, надають синергетичний ефект, який дозволить збільшити засвоюваність в 1000 разів. Бажано розчиняти спеції в топленому або кокосовому маслі для приготування їжі.
5. Додавайте її у фруктові коктейлі.
Розчиніть повну чайну ложку куркуми і щіпку чорного перцю в гарячому кокосовому маслі і додати в смузі або сік.
6. Додавайте її в оливкову олію для салатів і овочевих страв. Можна також посипати нею авокадо і вживати як закуску.
7. Забудьте про таблетки.
Якщо ви приймаєте куркуму в капсулах, принаймні розчиніть її в склянці гарячої води. У чашку гарячої води додайте 1 чайну ложку топленого або кокосового масла і щіпку чорного перцю.
8. Куркума корисна для шкіри.
Змішайте 1 чайну ложку куркуми з 1 чайною ложкою нутового борошна; додайте краплю олії чайного дерева і достатню кількість води, щоб створити пасту (приблизно 2 чайні ложки води). Нанесіть пасту на обличчя на 15 хвилин, потім змийте теплою водою. Шкіра придбає природний блиск.
Ось далеко не повний список всіх корисних властивостей куркуми:
Залиште відповідь