Чим відрізняється ванільний цукор від ваніліну і яка з цих смакових добавок шкідливіша

Приємного, обволікаючого і солодкуватого присмаку випічці та десертам надає ваніль. Без неї не обходяться вершковий крем, пломбір, дріжджові солодкі булки. Натуральна ваніль у стручках — дороге задоволення, тому домашні та професійні кондитери використовують похідні — ванілін і ванільний цукор. У чому різниця між двома ароматизаторами, розповіли експерти, інформує Ukr.Media.

Що таке ванілін і де його використовують?

Ванілін — речовина із запахом ванілі. Його отримують або зі стручків, або синтезують із деревини — синтетичний аналог більш поширений на ринку, його можна купити в будь-якому магазині. На відміну від стручкової ванілі, кристалічний ванілін має яскравіший запах, але в ньому немає багатого букета натуральної спеції, і є штучний присмак. Крім того, речовина гірчить: поклавши більше, ніж потрібно в десерт, можна його зіпсувати.

Вартість ваніліну значно нижча за стручки, тому його зазвичай використовують у кондитерській промисловості, щоб знизити собівартість виробів, або для приготування великих партій солодощів чи випічки.

Що таке ванільний цукор і де його використовують?

Ванільний цукор також представлений у двох варіантах. У першому цукор змішують із синтетичним ваніліном — через це суміш має хімічний присмак і коштує менше за натуральні аналоги. У другому — цукор збагачують олією та ароматичними речовинами справжньої ванілі: поміщають у нього стручок, перебивають пісок разом із ваніллю або додають ванільний екстракт. Щоб отримати ванільний екстракт, стручки кілька разів заливають гарячим спиртовим розчином, поступово зменшуючи концентрацію, а в підсумкову витяжку додають різні поліпшувачі.

Зрозуміти, що цукор з натуральною ваніллю, можна, прочитавши склад, або розглянувши порошок — у ньому мають бути чорні вкраплення роздроблених стручків і насіння.

Ванільний цукор також використовують для ароматизації та прикрашання десертів і випічки — все залежить від цілей і можливостей кулінара.