Чому не можна зберігати їжу у фользі, несподіване пояснення вченого

Алюмінієва фольга не може служити герметичною упаковкою, що запобігає розмноженню на поверхні харчових продуктів небезпечних бактерій, таких як стафілокок. Про це розповів біохімік та експерт з безпеки харчових продуктів зі США Закарі Картрайт, інформує Ukr.Media.

Вчений пояснив, що герметичні контейнери з кришками для зберігання продуктів призначені для того, щоб обмежити взаємодію їжі з киснем. Кисень необхідний для розмноження більшості небезпечних патогенів, у тому числі S. aureus (стафілококів) та Bacillus cereus, Clostridium botulinum і Listeria monocytogenes.

Ці мікроорганізми виробляють токсини, що викликають симптоми харчового отруєння — лихоманку, блювоту, біль у животі та діарею. Clostridium botulinum і Listeria monocytogenes вважаються найнебезпечнішими, оскільки їхня отрута біологічного походження може провокувати параліч дихальних м'язів та лістеріоз — інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням лімфоїдної тканини та нервової системи.

За словами Картрайта, на відміну від пластикових контейнерів і липкої харчової плівки, фольга не може ізолювати харчові продукти від зовнішнього середовища. Крім того, алюміній, з якого вона зроблена, може вступати в реакцію з кислими та солоними продуктами й проникати в залишки їжі, наприклад, у гострий томатний соус. Часте проникнення алюмінію в організм пов'язане з нейротоксичними порушеннями розвитку, а також із пошкодженням нирок, печінки та кісток.

Джерело