Що станеться з організмом, якщо відмовитися від овочів та фруктів

Дефіцит вітамінів лише мала частина наслідків такої «дієти», інформує Ukr.Media.

Нас з дитинства привчають їсти більше овочів та фруктів. Але, може, й не варто примушувати себе любити всі ці зелені та фруктові салати? Ми з'ясували у лікарів, що буде з організмом, якщо виключити овочі та фрукти з раціону.

Що буде, якщо не їсти овочі та фрукти?

Чи так корисні овочі та фрукти?

Безумовно, ролі овочів та фруктів приділяється велика увага у всіх епідеміологічних дослідженнях, які намагаються розкрити, які продукти корисно їсти, а які шкідливо. Логіка про овочі та фрукти там є. І це один із факторів, з яким, згідно з даними наукових досліджень, пов'язане зниження ряду ризиків, у тому числі серцево-судинних та онкологічних захворювань. Але є нюанс, який полягає в тому, що ми не завжди добре можемо поміряти те, яким чином цей харчовий фактор впливає на людське здоров'я, бо їмо все життя, а вмираємо один раз на самому кінці. Природно, протягом життя можна захворіти всім, що завгодно, аж до раку.

При цьому є зв'язок низького споживання овочів і фруктів із низкою захворювань шлунково-кишкового тракту, але йдеться швидше не про доказову медицину, а про нормальну фізіологію. Ми розуміємо, що овочі та фрукти містять у собі ряд корисних речовин, у тому числі й різні волокна, які живлять мікрофлору та сприяють покращенню моторики кишечника, підвищують рівень засвоюваності поживних речовин організмом, а також допомагають йому вчасно позбавляти продуктів розпаду.

Коли ми намагаємося запитувати себе: «Який від них ефект?», — ми не можемо розглядати овочі та фрукти як єдине ціле. Річ у тім, що овочі найчастіше — це корисніша історія. А ось, фрукти, навпаки, не зовсім корисні. Там багато фруктози, різного роду цукрів, і при боротьбі з зайвою вагою, метаболічними порушеннями, алергічними станами, ряд фруктів рекомендується виключати.

Зараз є спеціалізовані тести на непереносимість, які дозволяють детальніше зрозуміти, які овочі безпосередньо на вас позитивно впливають, а які не зовсім. Умовно, ми питаємо думки в імунної системи, що людині варто їсти, а що ні. І з фруктами приблизно та сама історія.

Але якщо подивитися, що міститься у складі овочів та фруктів, які саме позитивні властивості є у тих чи інших продуктів, скільки в них корисних речовин, вітамінів, мікроелементів і так далі, то тут треба говорити про харчові таблиці. А вони складалися досить давно і не переглядалися кілька років, тому актуальність може бути не такою високою, як раніше. Більше того, населення Землі зростає, і потреба людини у нутрієнтах зростає.

Тому можна сказати таке. Щодо корисності овочів немає серйозних суперечок, якщо ми розуміємо, де вони вирощені, що це екологічно чистий продукт. За дотримання певних імунологічних моментів, овочі повинні бути обов'язковою частиною раціону. З фруктами є нюанси.

За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на день рекомендується з'їдати не менше 400 грамів овочів, фруктів та ягід, але будемо чесними — це вдається далеко не всім, але треба старатися. Це допоможе підвищити якість життя та імунітету.

Що буде з організмом, якщо виключити овочі та фрукти з раціону?

  • Дефіцит вітамінів та мінералів. Більшість вітамінів, таких як вітаміни A, C і K, які містяться в червоних, помаранчевих, зелених та жовтих продуктах, наприклад, болгарському перці, дині, ківі, цитрусових, яблуках, листовій зелені, ягодах і так далі, сконцентровані у фруктах та овочах тому їх недостатнє вживання може призвести до дефіциту. Всі ці вітаміни та мінерали відповідають за імунітет, здоров'я очей та мозку та багато іншого. Звідси випливає, що дуже важливо, щоб вони були у раціоні.
  • Зневоднення. Фрукти та овочі часто містять багато води. Якщо ви не п'єте достатню кількість рідини і не отримуєте її через їжу, у вас може бути зневоднення, яке супроводжується втомою та м'язовими спазмами.
  • Проблеми зі шкірою, волоссям та нігтями. Оскільки фрукти та овочі багаті на антиоксиданти та вітамінами, вони піклуються про красу та молодість вашої шкіри, зменшуючи акне, почервоніння та уповільнюючи процеси старіння. Також якщо ви не отримуєте корисні речовини в достатній кількості, ваші нігті можуть стати ламкими, а волосся — тьмяним і сухим.
  • Відсутність регулярного випорожнення. Якщо основа вашого раціону м'ясо та жири, то виникає ймовірність запору. Щоб полегшити травлення та налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, необхідна клітковина, що міститься в овочах та фруктах. Тому рекомендується вживати яблука, ківі, хрестоцвіті овочі, такі як брюссельська капуста та броколі, зелень та ягоди.
  • Високим є ризик вірусних захворювань. Нестача поживних речовин з овочів та фруктів веде до зниження імунної системи, що не дуже добре, особливо в міжсезоння. Тому повністю прибирати ці рослинні продукти зі своєї тарілки не варто.

Джерело