Чи можна отруїтися спеціями, в яких закінчився термін придатності

Прянощі при дотриманні правил зберігання можуть лежати не один рік, однак після закінчення терміну придатності вони можуть втратити свій аромат. Використовувати такі спеції під час приготування страв не варто. За словами експертів, багато що залежить від самої спеції. Найпоширеніші спеції, такі як чорний горошок і лавровий лист, можуть бути зіпсовані ще до закінчення терміну придатності, якщо вони неправильно зберігалися. При порушенні умов зберігання спеції можуть почати пліснявіти. Їх вживання може призвести до нетравлення шлунка, кажуть фахівці, інформує Ukr.Media.

Нездужання проявляється у вигляді тяжкості та дискомфорту в ділянці живота і кишечника. Серед інших симптомів можуть бути печія, поява відрижки після їжі, нудота, втрата апетиту. Крім того, у разі потрапляння в організм людини спор плісняви та грибків може розвинутися важка інтоксикація.

Чим небезпечні спеції з простроченим терміном придатності?

Дехто вважає, що якщо промити запліснявілий перець-горошок гарячою водою, то його можна буде вживати в їжу. Але насправді окремі колонії цвілевих грибів виростають глибоко і їх не видно неозброєним оком. Після вживання таких спецій без термічної обробки можуть виникнути нудота, біль у нижній частині живота, блювання, розлад шлунку та інші симптоми харчового отруєння. При вдиханні цвілевих грибів можуть розвинутися такі важкі захворювання, як аспергільоз, алергія та бронхіальна астма. Усередині організму грибкові клітини можуть почати швидко розмножуватися, запускаючи при цьому складні імунологічні та біохімічні процеси.

Зазвичай усі спеції піддають термічній обробці. При термообробці ймовірність отруєнь знижується. Якщо ви не дуже впевнені в якості спецій, краще їх викинути, а не посипати їх на готову страву, оскільки без термообробки ризик отруєння зростає.

Експерти нерідко виявляли в прострочених спеціях сальмонелу, яка є збудником важкого шлунково-кишкового захворювання. Згідно зі звітом FDA (Food and Drug Administration, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів), сальмонела може траплятися в низці популярних сушених прянощів, які привозять із Мексики та Індії. Найчастіше її виявляють у таких спеціях, як орегано, базилік, порошок каррі, насіння кунжуту і перець.

У яких випадках спеції краще не використовувати?

Ознаки, які вказують на те, що спеції не слід використовувати:

  • втрата кольору: вицвілі прянощі не тільки не ароматні, а й малокорисні;
  • зміна запаху: прострочені спеції втрачають або набувають не властивого їм аромату;
  • зміна смаку: навіть незначна зміна свідчить про те, що приправи застаріли і використовувати їх не можна.
  • поява ознак відволоження або цвілі: такий продукт не просто зіпсований, він украй небезпечний.

Джерело