Декілька продуктів, які не варто давати дітям до 5 років

Коли дитина зовсім маленька, батьки намагаються включати в її раціон тільки дієтичні продукти. Супчики і каші, м'ясо і сирки — все це проходить ретельний відбір, вариться і париться, печеться і перетирається. Коли дитина стає старшою і сідає за загальний стіл, батьки відчувають полегшення. Тепер не потрібно цілий день стояти біля плити і готувати кожному окремий сніданок, обід і вечерю. Але залишається відкритим питання: чи все на загальному столі можна без побоювання пропонувати спробувати дитині? Існує низка продуктів, які не потрібно пропонувати дитині, як мінімум, до 5 років, інформує Ukr.Media.

Газовані напої

Пляшка газованої води об'ємом 360 мл містить приблизно 10 чайних ложок цукру. Це дуже багато для маленької дитини. Крім того, в газованій воді міститься багато кофеїну. Ви ж не станете пропонувати малюкові чашечку еспресо? Вживання кофеїну в дитячому віці надмірно стимулює центральну нервову систему, може призвести до нервозності, складнощів із концентрацією уваги, підвищення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, викликати нудоту й порушити сон.

Горіхи

Усі горіхи — дуже сильний алерген. Тому потрібно пропонувати їх дитині з обережністю. Особливо, якщо хтось із членів родини вже страждає на алергію. У дітей слизова оболонка кишківника більш проникна, ніж у дорослих. Тому всі високоалергенні продукти з більшою ймовірністю викличуть у дітей небажану реакцію. До того ж діти до 4 — 5 років ще погано пережовують їжу. Тому тверді горіхи легко можуть призвести до задухи, якщо дитина буде неуважною і поперхнеться.

Копчена риба

До складу диму входять дьоготь і смола, небезпечні для здоров'я дитини. Під час виготовлення копченої риби в промисловості використовують рідкий дим. Цей ароматизатор містить низку шкідливих речовин. Наприклад, пірогалол, який також міститься в сигаретному димі та фарбах для волосся. Під впливом пірогалолу пошкоджується ДНК клітин. Аналогічну дію чинять препарати, що використовуються під час хіміотерапії пухлин. Риба, "копчена" рідким димом, має яскравий помаранчевий або золотистий колір. Крім того, що такі продукти з великою ймовірністю викличуть алергічну реакцію в дитини, вони можуть мати негативні наслідки для здоров'я загалом.

Ковбаси та консерви

Ці продукти завжди "грішать" підвищеним вмістом солі. Її надлишок у їжі може призвести до втрати кальцію, що дуже шкідливо для організму, який росте. Крім того, часте вживання солоних страв — фактор ризику розвитку артеріальної гіпертензії та гастриту в дитини в дорослому житті.

Гриби

Гриби містять велику кількість вітамінів і мікроелементів. Але через наявність у клітинній стінці грибів хітину вони практично не перетравлюються, і все це розмаїття "корисностей" не всмоктується в кишківник людини. При цьому гриби, як губка, можуть вбирати в себе інші поживні речовини. З цією метою їх рекомендують дієтологи для зниження ваги. До того ж гриби вбирають у себе всі шкідливі речовини з довкілля, в якому вони ростуть. Усіх цих причин достатньо для того, щоб не поспішати включати їх у раціон дитини.

Морські молюски

Креветки, краби, мідії, устриці є прекрасним джерелом білка і багатьох мікроелементів. Водночас вони не підходять для дитячого харчування з низки причин. По-перше, молюски — це сильні алергени. По-друге, всі молюски — придонні мешканці, які накопичують у своєму організмі токсини і шкідливі речовини з морської води. Відомі випадки отруєння ртуттю після вживання в їжу морепродуктів. По-третє, багато молюсків переносять різні інфекції (наприклад, сальмонельоз). Зазвичай ці продукти проходять короткочасну теплову обробку, недостатню для знешкодження збудників захворювання.

Виноград

Під час грудного вигодовування до винограду слід ставитися з обережністю, бо він сприяє підвищеному газоутворенню. У меню старших дітей виноград небезпечний тим, що його ягоди можуть повністю перекрити дихальні шляхи. Тому до 5 років краще дитині подавати на стіл виноградини, порізані на тонкі скибочки.

Джерело