Папайя — це тропічний фрукт, який містить безліч поживних речовин і антиоксидантів. Сьогодні ми розповімо вам про усі його корисні властивості, доведені під час наукових досліджень.
Папайя — це потужний за своїми властивостями плід, і переваг у нього значно більше, ніж ви можете собі уявити. У деяких наукових дослідженнях оцінювався вплив поживних речовин і антиоксидантів, що входять до його складу, на такі процеси, як рак, запалення або старішання, інформує Ukr.Media.
Зараз ми розповімо вам про 6 корисних властивостей папайї, вже доведених наукою. Не проґавте!
Чому це важливо?
Слід зазначити високий вміст у папайї вітамінів і клітковини (харчових волокон).
Високий вміст вітаміну С є однією з "сильних сторін" папайї. Одна порція забезпечує 144 % від рекомендованої добової норми! І це відмінний "стимулятор" імунної системи, а також антиоксидант для боротьби з вільними радикалами.
Іншим вітаміном, який входить у живильний склад папайї, є вітамін А (31 % від рекомендованої добової норми). Він необхідний для здоров'я шкіри, слизових оболонок і зору. Крім того, він ефективний проти дегенерації жовтої плями.
Папайя забезпечує організм фолатами (13 % від рекомендованої добової норми), а також клітковиною і калієм, необхідними компонентами для клітин тіла, які допомагають контролювати частоту серцевих скорочень і кров'яний тиск.
У папайї міститься 212 амінокислот і кілька ферментів, включаючи папаїн. Цей фермент чинить протизапальну дію на шлунок, тому покращує травлення і зменшує дискомфорт у шлунку.
Поживні властивості
Папайя: 6 переваг для здоров'я
Запобігає розвитку раку
Продукти з високим вмістом вітаміну С були пов'язані з більш низьким ризиком розвитку раку. Вітамін С, наявний у їжі, покращує функцію імунної системи. Він знижує окислювальний стрес і рівень запалення, а також допомагає блокувати і запобігати утворенню та активації канцерогенів.
Є також свідчення того, що лікопін, виявлений у папайї, має протиракову дію, яка може допомогти попередити розвиток різних видів раку і уповільнити ріст пухлин.
Це потужний природний антиоксидант
Окислювальне пошкодження є фактором ризику для розвитку таких захворювань і станів, як рак, хвороби серця і… старішання. Папайя також багата на різні антиоксидантні сполуки, здебільшого каротиноїди. Це природні сполуки, які діють як пігменти та антиоксиданти і є джерелом провітаміну А.
Папайя зменшує запалення
Запалення — це природний механізм, який організм людини використовує для захисту від інфекцій, викликаних бактеріями, вірусами або іншими патогенними мікроорганізмами. Зазвичай, усі продукти, багаті на антиоксидантні речовини і сполуки, мають протизапальні властивості (у більшій чи меншій мірі).
У папайї це лікопін та інші каротиноїди, які допомагають знизити рівень запалення в організмі.
Зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань
Деякі дослідження показують, що лікопін, завдяки своїй здатності боротися з вільними радикалами і зменшувати окислювальний стрес, сприяє зниженню ризику розвитку серцевих захворювань.
Крім того, папайя містить дуже велику кількість вітаміну С, який також діє як антиоксидант і знижує ймовірність розвитку серцевих та хронічних захворювань.
Зменшує помітні ознаки старішання організму
Старішання — це неминучий процес, який розвивається з плином часу, але посилюється за умови окислення. Продукти, багаті на антиоксиданти, такі як папайя, наприклад, можуть зменшити ознаки старішання, які з'являються на вашій шкірі. Наприклад, розгладити зморшки або підвищити пружність шкіри шляхом боротьби з окислювальним стресом.
Крім того, було підтверджено, що як вітамін С, так і лікопін покращують зовнішній вигляд шкіри і зменшують сліди старішання. Нарешті, місцеве застосування папайї також дало гарні результати під час лікування виразок та інших пошкоджень шкіри.
Папайя допомагає травленню
Є наукові дані, які підтверджують, що споживання папайї може запобігти появі проблем з травленням. Під час дослідження, проведеного з використанням лікувальної формули на основі папайї, у випробовуваних було відзначене поліпшення симптомів, таких як здуття або метеоризм, завдяки вмісту папаїну, речовини, що сприяє травленню.
Протипоказання
Попри усі переваги цього тропічного фрукта для здоров'я, його не рекомендується вживати, якщо:
Вживання у їжу папайї є непоганим (і смачним) способом боротьби з такими хворобами, як рак або захворювання серця. Додайте її у свій раціон у тому вигляді, у якому вам більше подобається: їжте у натуральному вигляді, готуйте соки або смузі, або навіть салати з папайєю.
Залиште відповідь