Чи можна пити сире яйце, і яка шкода від такої звички

Яйця вважаються унікальним джерелом цілого набору корисних для організму вітамінів і мінералів. При термічній обробці продукту частина з'єднань руйнуються, через що багато людей вважають за краще пити яйця сирими. Така звичка може бути небезпечною для здоров'я, інформує Ukr.Media.

Користь від сирих яєць для здоров'я людини

Яйця — джерело незамінного для функціонування організму білка. Він є будівельним матеріалом для м'язів і основним елементом здорового обміну речовин. Яйця багаті на вітаміни групи В (В3 і В12), а також корисними вітамінами А, D, Е, Н і РР. Також в продукті містяться кальцій, залізо, йод, фосфор та інші важливі мінеральні речовини.

Спортсмени використовують яйця в якості протеїну, необхідного для нарощування м'язової маси. Продукт позитивно впливає на травний тракт, бо сприяє зниженню кислотності в шлунку, що дозволяє їжі легше і швидше перетравлюватися.

Сирі яйця п'ють для зниження апетиту, в якості добавки при схудненні і заняттях спортом, а також в якості джерела необхідної організму енергії для нормальної життєдіяльності. Використовують сирими яйця і ті люди, які займаються вокалом: продукт відмінно зволожує зв'язки і гортань, що дозволяє артистам і ораторам зберігати голос протягом тривалого часу, наприклад, під час тривалих виступів.

Безсумнівна користь сирих яєць для здоров'я людини давно доведена наукою. При цьому медики радять вживати продукт з обережністю, адже в певних ситуаціях він приносить організму шкоду.

Чи можна пити сирі яйця: чим шкідливий продукт

Багато людей впевнені, що користь сирих яєць для здоров'я людини занадто переоцінена суспільством. Сирий продукт є джерелом розмноження бактерій, зокрема сальмонели, що викликає небезпечну хворобу сальмонельоз. Сирим яйцем можна отруїтися, якщо випити його несвіжим. А білок є сильним алергеном, що також потрібно враховувати перед вживанням продукту.

Раніше також ходила думка, що яйця, що вживаються в сирому вигляді, можуть привести людину до атеросклерозу, бо є джерелом холестерину. Згодом вчені спростували ці дані: в яйцях міститься «корисний» холестерин, який не є причиною виникнення бляшок, він легко засвоюється організмом.

Мінімізувати небезпеку прийому сирих яєць в якості поживної добавки до раціону не варто. Але уникнути проблем зі здоров'ям можна, якщо вживати яйця максимально обережно.

Як і в якій кількості правильно пити сирі яйця

Дієтологи радять випивати не більше трьох яєць в тиждень в сирому вигляді, бо в більшій кількості натуральний білок може стати причиною алергії. Випивати можна тільки свіжі яйця, шкаралупа яких не має ніяких пошкоджень.

Перевірити яйце на свіжість можна за допомогою простої води: якщо опущене в воду яйце спливає, значить вживати в їжу його не варто. Від сальмонели захиститися можна шляхом виконання гігієнічних процедур — перед тим, як випити яйце, його потрібно ретельно вимити.

Раніше вважалося, що менш заразними є саме домашні курячі яйця. Але на виробництві, на відміну від присадибних господарств, продукт проходить санітарний контроль, а значить саме магазинні яйця менш небезпечні для здоров'я. Перепелині яйця і зовсім вважаються найбезпечнішими для споживання в їжу в сирому вигляді.

Людям, які турбуються про своє здоров'я, медики рекомендують зайвий раз не ризикувати. При термічній обробці яйця втрачають частину вітамінів, але і в смаженому, і у вареному вигляді залишаються дуже корисними для здоров'я.

Джерело