Насіння кмину знаходили у єгипетських пірамідах, однак точне джерело його походження досі не відоме. Кмин вважається дуже давньою спецією, що володіє пряним запахом і особливим, трохи гіркуватим присмаком, інформує Ukr.Media.
Допомагає травленню
Після смачної та важкої їжі раптово виникає дискомфорт у животі — в основному здуття і проблеми з травленням. У народній медицині кмин використовується для лікування подібних проблем через його антиоксидантну та антимікробну дії. Ці властивості також містяться в олії кмину, яка використовується при лікуванні метеоризму у дітей. У медицині це коричневе насіння рекомендується при печії.
Кмин впливає на секрецію ферментів підшлункової залози, які сприяють травленню, а також є відмінним нейтралізатором кислотності шлунка. Якщо ви страждаєте від здуття живота або метеоризму пийте настій з кмином.
Сприяє втраті ваги
Якщо ви хочете позбутися від зайвих кілограмів додайте кмин в улюблені страви. Вчені провели дослідження. Жінок з надмірною вагою, які щодня споживали олію кмину, спостерігали протягом 90 днів. Результати були приголомшливими. Індекс маси тіла (ІМТ) був значно знижений. З цієї причини кмин також популярний у фітотерапії.
Кмин діє як стартер для метаболізму у цьому напрямку, забезпечуючи більш швидке спалювання жирів.
Знижує ризик запалення
Кмин — відмінна допомога не тільки для схуднення — насіння володіє протизапальними властивостями. У цьому контексті вчені відзначають, що кмин, особливо його масло, містить спеціальні антиоксиданти, які можуть зменшити різні запалення в організмі. Це в основному пов'язано з ефірними оліями в насінні кмину.
Зміцнює кістки
Кмин містить поживні речовини та мінерали, важливі для структури кістки, сили та рухливості. До них відносяться кальцій, вітаміни А і В12, калій і магній. Однак, він також містить естрогенні сполуки, які допомагають у лікуванні остеопорозу. Екстракт кмину навіть зводить до мінімуму втрату кісткової маси у літніх людей і покращує їх щільність.
Постачає організм залізом
Анемія — це нестача заліза в крові. Недостатня кількість цього життєво важливого мінералу викликає втому, занепокоєння і проблеми з травленням. Залізо використовується в організмі для вироблення енергії та правильного функціонування обміну речовин. Експерти підрахували, що в одній столовій ложці кмину міститься 4 міліграми заліза. Однак для його засвоєння важливо поєднувати його з іншими продуктами, особливо з тими, які містять вітамін С, фолієву кислоту або вітамін В12.
Покращує пам'ять
Антиоксидантні та протизапальні властивості кмину мають непрямий зв'язок з поліпшенням пам'яті та концентрації. За словами лікарів, кмин навіть уповільнює розвиток хвороби Альцгеймера та полегшує проблеми з пам'яттю, які виникають з віком. Тому, якщо хочете поліпшити свою пам'ять, слід щодня вживати чайну ложку кмину.
Бореться з безсонням
Кмин надає позитивний вплив на рівень мелатоніну, гормону, який допомагає добре спати. Його кількість часто має вирішальне значення при лікуванні безсоння та інших розладів сну.
Насіння кмину дуже корисне через високий вміст вітаміну Е, який має антиоксидантні властивості — бере участь в регенерації клітин організму. До того ж, ця спеція позбавляє від мігрені, посилює потенцію у чоловіків, володіє омолоджують властивостями, активно протиборствує безсоння і депресії. Вже в давні часи лікарі призначали пряність від жіночих хвороб, а в Індії насіння кмину жують для дезінфекції порожнини рота.
Залиште відповідь