6 властивостей, через які мак вважається корисним

Правильна назва знайомого нам маку зі смачних пишних булочок — Papaver smoniferum. Рослину століттями використовували як лікувальний засіб, поки вчені не виявили психотропний ефект від її молочного соку — тепер мак заборонено вирощувати у багатьох країнах. Однак насіння рослини, яка походить зі Східного Середземномор'я, все ж таки безпечне — їжте його на здоров'я! Ми розповімо про шість науково доведених переваг макового насіння:

Воно багате на поживні речовини і антиоксиданти

Як і більшість видів насіння, насіння маку багате на клітковину, рослинні жири і інші поживні речовини. Насіння маку особливо багате на марганець — мікроелемент, важливий для здоров'я кісток і згортання крові. Цей мінерал також допомагає вашому організму утилізувати амінокислоти, жири і вуглеводи. Насіння також містить багато міді — мінералу, необхідного для виробництва сполучної тканини і транспортування заліза. З насіння можна зробити олію холодного віджиму, яка особливо багата на жири омега−6 і омега−9. Мак також містить невелику кількість незамінної омега-3 жирної альфа-ліноленової кислоти (ALA). Нарешті, насіння маку і його олія є гарними джерелами поліфенолів — антиоксидантів, які можуть знизити ризик розвитку серцевих захворювань, інформує Ukr.Media.

Одна столова ложка насіння (9 грамів) забезпечує:

  • Калорій: 46.
  • Білок: 1,6 г.
  • Жири: 3,7 г.
  • Вуглеводи: 2,5 г.
  • Клітковина: 1,7 г.
  • Марганець: 26 % від денної норми.
  • Мідь: 16 % від денної норми.
  • Кальцій: 10 % від денної норми.
  • Магній: 7 % від денної норми.
  • Фосфор: 6 % від денної норми.
  • Цинк: 6 % від денної норми.
  • Тіамін: 6 % від денної норми.
  • Залізо: 5 % від денної норми.
  • Насіння може містити знеболюючі сполуки

    Рослина маку містить морфін, кодеїн, тебаїн та інші алкалоїди опію, що відомі завдяки своїм знеболюючим, заспокійливим властивостям. Також вони викликають сон. Ці сполуки часто зустрічаються у фармацевтичних препаратах, призначених для цієї мети. Насіння маку за природних умов не містить сполук опію, але може забруднюватися ними під час збору врожаю або у результаті пошкодження шкідниками. Таким чином, перед тим, як потрапити на полиці супермаркетів, насіння маку зазвичай очищають, щоб позбутися від будь-яких опіумних алкалоїдів, з якими вони могли зіштовхнутися. Однак немите насіння маку часто пропонується у якості природної альтернативи деяким фармацевтичним препаратам — будьте уважними, призначаються вони тільки під наглядом лікаря.

    Насіння може поліпшити здоров'я серця і шкіри

    Олія маку особливо багата на моно- і поліненасичені жири, які можуть бути корисними для вашого серця і шкіри. Дослідження показують, що дієти, збагачені ненасиченими жирами, можуть знизити ризик серцевих нападів та інсультів до 17 %. Заміна насичених жирів у вашому раціоні ненасиченими може бути особливо корисною. Додаткові дослідження показують, що жири у маковій олії можуть також сприяти загоєнню ран, а також запобігати утворенню лускатих пошкоджень під час нанесення безпосередньо на шкіру.

    Насіння сприяє гарному травленню

    Насіння маку багате на клітковину, яка може поліпшити здоров'я кишківника і зменшити закреп.

    Насіння може захистити від деяких хвороб

    Антиоксиданти, що містяться у цьому насінні, можуть захистити ваше тіло від пошкодження клітин і різних захворювань.

    Насіння сприяє підвищенню народжуваності

    Деякі дослідження показують, що у жінок, які приймали медикаменти з маковою олією, підвищувалася фертильність.

    Джерело