Тісто примхливий продукт, багато господинь після кількох провальних спроб навіть не беруться за випічку, вважаючи, що у них все одно нічого не вийде. Але зазвичай все пояснюється не містичним «тісто мене не любить», а банальним невмінням поводитися з ним, інформує Ukr.Media.
Виправити ситуацію допоможуть прості, але дуже ефективні лайфхаки професійних кондитерів.
Прогрівайте духовку
Недарма багато рецептів починаються зі слів «включіть духовку»: ставити випічку потрібно в гарячу шафу, інакше всі зусилля будуть марними. Коли термометр показав необхідну для приготування температуру, зачекайте ще 15 хвилин, щоб температура розподілилася всередині рівномірно.
Використовуйте ваги
Дві склянки борошна, половина — рослинної олії, чайна ложка цукру… Всі ці виміри такі неточні! І склянки можуть бути різними і повноту чашки кожен визначає по-своєму. Купуйте кухонні ваги і користуйтеся рецептами з точними грамівками, тоді випічка завжди буде вдалою.
Не відходьте від плити
Навіть якщо в рецепті вказано точний час приготування, перевіряйте періодично готовність страв. Духові шафи працюють по-різному: те саме тісто в одній залишиться сирим через пів години, а в іншій згорить.
Використовуйте світлий посуд
У темних формах випічка пригоряє значно частіше, тому поміняйте прилад на світлий. Якщо такої можливості немає, скористайтесь білим пекарським папером.
Заморожуйте масло
Для пісочного та листкового тіста обов'язково використовуйте дуже холодне масло та крижану воду. На шматочки масла налипнуть крупинки борошна, а в духовці у цьому місці утворюються порожнечі, відповідальні за легкість і пишність.
Пропікайте основу окремо
Пісочну або сметанну основу для класичних пирогів, кишів та іншої випічки з начинкою запікайте окремо протягом 10-15 хвилин. Перед відправленням в духовку наколіть основу вилкою, а потім засипте сухою квасолею. Вона не дасть тісту піднятися і зробить корж тоненьким та естетичним.
Не збивайте борошно
Коли у рідкі інгредієнти ви всипали сухі, відкладіть міксер. Борошно в тісто вмішують акуратно, не даючи йому насититися киснем. Інакше випічка вийде твердою.
Використовуйте крохмаль
До готового здобного тіста додайте трохи картопляного крохмалю, розведеного у воді. Він зробить пироги та пиріжки ніжними, м'якими, до того ж вони набагато довше не черствітимуть.
Закрийте вікна
У приміщенні, де ви готуєте тісто, не повинно бути протягу. Різке коливання температури спричинить те, що тісто не підніметься або розтріскається під час запікання.
Не переборщуйте з цукром
Навіть для солодкої випічки краще додати трохи менше цукру, інакше пиріжки підгорять, скоринка кристалізується, а тісто стане дуже жорстким.
Залиште відповідь